Jaká brynza v těhotenství? Může se také nepasterizovaná?
Neuzené či uzené klobásy, uzené sýry, plísňové sýry, nepasterizované sýry (ovčí, kozí, kravské), zvířecí vnitřnosti (játra, pokud nejsou řádně tepelně upravena), paštiky (nejasná míra tepelné úpravy), syrové maso, syrové ryby, neumytá zelenina, ovoce, alkohol, ale také nepasterizovaná brynza. A našlo by se ještě několik zakázaných potravin, které během těhotenství představují vyšší nebo nejvyšší riziko a těhotné ženy by se jim měly vyhýbat. Neexistuje seznam zakázaných potravin v těhotenství, ale jsou určité potraviny, jejichž konzumace představuje riziko.
Především nepasterizované mléčné výrobky nebo syrové maso představují pro těhotnou ženu zvýšené riziko nákazy listeriózou. Jedná se o závažné onemocnění, které způsobuje žaludeční potíže, slabost, únavu, bolest hlavy, svalů a často se projevuje jako chřipka. Listerióza se na člověka může přenášet také při styku s nakaženými zvířaty. Pokud je nakažena těhotná žena, infikovat se může i plod. Následkem je předčasný porod, potrat nebo narození mrtvého novorozence. Listerióza se přenáší ve stravě právě syrovým masem nebo tepelně neupravenými mléčnými výrobky, mezi které patří i různé měkké sýry včetně brynzy.
A můžu tedy jíst brynzu během těhotenství? Potěšující zprávou je, že ano, brynzu můžete jíst během těhotenství. Většina prodávaných sýrů tohoto druhu prošla tepelnou úpravou. Na pultu v prodejně si tedy vybírejte pasterizovanou brynzu a nemusíte mít obavy, že by hrozila nákaza listerií. Rozhodně však nekonzumujte brynzu z čerstvého mléka ze salašů nebo od domácích chovatelů.
Ženy se v rámci diskusních fór shodly na tom, že brynza jim během těhotenství nezpůsobovala žádné problémy. Problematické nebyly brynzové noky ani pomazánky. Některé ženy však nebyly informovány o tom, že brynza musí být pasterizována, tedy musí projít tepelnou úpravou, jinak hrozí riziko nákazy listerií. Slanému ovčímu sýru se během těhotenství není třeba vyhýbat, pokud prošel tepelnou úpravou. To platí i pro jiné mléčné výrobky či maso.
Zdroj: Modrykonik
Pridať komentár